Export Baby- & Peutervoeding

Vanuit Nederland wordt veel baby- & peutervoeding geëxporteerd naar het buitenland.

Om te kunnen exporteren zijn exportcertificaten verplicht. Het COKZ (Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) is bevoegd om deze te verstrekken.

Exportcertificaten 

Om exportcertificaten af te geven heeft het COKZ betrouwbare informatie nodig. Om deze informatie te waarborgen heeft het COKZ speciale controleprogramma’s vastgesteld. Bedrijven die baby- en/of peutervoeding exporteren hebben een COKZ-exportcertificaat nodig en kunnen deelnemen aan dat controleprogramma. De afgifte van exportcertificaten wordt uitgevoerd binnen wettelijke kaders. Zowel de nationale als de Europese wet- en regelgeving zijn hierbij leidend.

Wetgeving export

Wetgeving bepaalt dat de baby- & peutervoeding alleen uit de EU mag worden geëxporteerd als zij in overeenstemming is met de Europese regelgeving voor de samenstelling (Richtlijn 2006/141/EG). Producten mogen ook worden geëxporteerd indien zij voldoen aan de betreffende Codex-voorschriften of aan de specifieke voorschriften van het land van invoer.

Onderstaande grafiek geeft een weergave van de uitvoerwaarde van wereldwijde export, vanuit Nederland, in babymelkpoeder in de periode 2012-2016. (klik op de grafiek voor een grotere weergave)

Export 2012 2016