Producten met vitamine D

Vitamine D is één van de vitamines die wordt toegevoegd aan specifieke voeding voor kinderen tot 3 jaar. Het gaat hierbij om flesvoeding (zuigelingenvoeding en opvolgmelk), dreumes/peutermelk en bepaalde babyvoeding (papjes op basis van granen en baby-, dreumes- en peuterbiscuits). Bij de meeste van deze producten is de toevoeging van vitamine D wettelijk verplicht via Europese regels. Het vitamine D gehalte ligt in deze producten tussen een vastgesteld minimum- en maximumgehalte en is specifiek afgestemd op de voedingsbehoeften van jonge kinderen.

Advies Gezondheidsraad

In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2012 nieuwe voedingsnormen opgesteld voor vitamine D. Ook adviseert de Gezondheidsraad welke groepen mensen gebaat zijn bij inname van extra vitamine D via supplementen. Voor jonge kinderen (van 0-4 jaar) is het advies om elke dag een supplement van 10 microgram vitamine D te gebruiken. Zie voor meer details het rapport van de Gezondheidsraad.

Voorlichting Vitamine D

Het Voedingscentrum geeft op basis van de nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad landelijke voorlichting over vitamine D aan professionals en consumenten.