Beschrijving bijzondere voeding

Bijna iedereen komt tijdens zijn leven op enig moment in aanraking met producten voor bijzondere voeding zoals zuigelingenvoeding, babyvoeding, dieetvoeding voor medisch gebruik (medische voeding), sportvoeding of producten voor gewichtsbeheersing. Daar deze producten vaak bedoeld zijn voor kwetsbare of zieke mensen is de veiligheid, kwaliteit en de juiste samenstelling van deze voedingen van groot belang. Vanwege de specifieke behoeftes wijkt de samenstelling van deze voeding af van "gewone voeding". Bedrijven werken samen met artsen en voedingskundigen om tot de beste voedingen te komen voor kwetsbare doelgroepen zoals baby's of patiënten met specifieke ziektes.

Wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot een beter begrip van de speciale voedingsbehoeften van onder meer de volgende specifieke groepen:

• Patiënten met specifieke aandoeningen/ziektes, mensen die een operatie hebben ondergaan of fragiele ouderen die ondervoed zijn, hebben vaak een speciaal dieet nodig. In samenwerking met artsen en voedingskundigen hebben bedrijven speciale voedingen ontwikkeld die aangepast zijn aan de speciale voedingsbehoefte van patiënten met specifieke aandoeningen of ziektes. Voorbeelden hiervan zijn voedingen voor zuigelingen met koemelkeiwitallergie, voedingen voor mensen met aangeboren metabole stoornissen (bijvoorbeeld phenylketonurie), voedingen voor mensen met absorptiestoornissen, postoperatieve voedingen en voedingen die helpen bij ziektegerelateerde ondervoeding.

• Baby's verdubbelen hun gewicht in 5 maanden. Borstvoeding is de beste voeding voor baby's. Mochten door omstandigheden moeders geen borstvoeding kunnen of willen geven dan is volledige zuigelingenvoeding in de eerste maanden het enige veilige alternatief. Het best mogelijke alternatief kan alleen bereikt worden door het blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek, waarbij fabrikanten de ontwikkeling van verbeterde voedingen voortzetten.

• Jonge kinderen groeien sneller in de eerste 3 jaar van hun leven dan op enig ander moment. Opvolgmelk, dreumes- of peutermelk en babyvoeding kunnen hierbij een onderdeel vormen van een gevarieerde voeding. Deze voedingen zijn specifiek afgestemd op de voedingsbehoefte van jonge kinderen.

• Mensen die willen afvallen hebben een gebalanceerde voeding nodig met minder calorieën. Producten voor gewichtsbeheersing, speciaal afgestemd op het leveren van voldoende voedingsstoffen bij een lage calorie inhoud, kunnen helpen bij het afvallen, waarbij toch voorzien wordt in alle voedingstoffen die een persoon nodig heeft.

• Ook sporters kunnen profiteren van producten die speciaal afgestemd zijn op voedingskundige ondersteuning voor, tijdens en na het sporten. Zij leveren energie en/of dienen voor dehydratatie en/of aanvulling van nutriënten, die verbruikt worden tijdens intensieve lichamelijke activiteit.

• Bij personen met coeliakie kan het eten van gluten leiden tot ernstige ziekteverschijnselen. Gluten is een graaneiwit dat onder andere voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Coeliakie patiënten eten speciale glutenvrije producten.